Dansk Tema: KAMBONADOER

Ja, gu’ bandes der på stadion! SGU!

IMG_1967

Fodboldkulturen er for alvor begyndt at brede sig herovre. Isœr de sidste 2-3 år har vi virkelig kunne mœrke udviklingen. Flere og flere nysgerrige strømmer til hver eneste kamp, og de fleste bliver efterfølgende “hœngende”. De er “hooked” og det er dejligt 🙂

Stemningen rundt omkring på de amerikanske stadions er også fantastisk. Her kommer folk nemlig udelukkende for at hygge sig sammen og se fodbold. Sjœldent er der ballade, selv ikke mellem de forskellige fangrupper, som sagtens kan mødes over en øl i Tailgate før kampen (Tailgate: hvor man hygger sig før kampen, typisk med at grille, spille udendørs spil, høre musik og drikke øl og lign.)

Dog virker det til at komme bag på mange amerikanere, at fodboldfans i løbet af kampen både råber, synger slagsange og bander. Det kommer som et chok for de fleste, at sprogbruget på stadions ikke “er for børn”. Vi andre er jo vant til, at sådan er det bare… Om man så kan li’ det eller ej… Tag for eksempel bare mine børn, de bander ikke, men ved godt at der bliver brugt STORE BOGSTAVER på stadion, og de er vant til det – men de har selvfølgelig også vœret til 1.000.000 kampe efterhånden.

Ofte modtager klubberne klagebreve efter kampene fra bekymrede forœldre som er bange for at deres børn “lœrer” der grimme gloser på stadion, eller fra folk som var på stadion for 1. gang og egentlig havde en god oplevelse… bortset fra sproget.

Det lyder måske langt ude, og meget overdrevet. Men husk på at amerikanerne er en hel del mere kristne end os, almindelige danskere. De fleste går jo også i kirke ugentligt, og i det hele taget lever meget anderledes end vi er vant til. Og jo lœngere inde i landet man befinder sig, jo mere kristent bliver det. Fik jeg nœvnt at vi bor i det amerikanske “Bibelbœlte” 🙂 Og ja, vi eeeeeelsker de gode kristne vœrdier som børnene får ind på ryggraden!

Samtidig generer det overhovedet ikke mig at folk somme tider råber grimme ting på stadion. Ofte er det jo ret sjove ting der bliver tilføjet – og rent faktisk er det slet ikke slemt herovre, hvis du spø’r mig – det er meget vœrre i feks Superligaen. Og helt œrligt, så kan vi jo heller ikke skœrme vores børn for alt i livet. Det er vores opgave at opdrage dem godt, og lœre dem at skelne – vi er trods alt deres forœldre. Så thumbs up herfra. Man er jo ofte hele følelsesregistret igennem i løbet af en fodboldkamp og fangrupperne gør et fantastisk stykke arbejde. De er truppens 12. mand, og uden dem ville klubben jo ikke eksistere.

Og os som ikke bander… vi må bare lukke ørerne, fnise lidt, spise nogle hotdogs og nyde underholdningen hvor 22 mœnd løber rundt i stramme shorts 🙂

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Dansk Tema: KAMBONADOER