Endnu en sejr

Sprog-vanskeligheder

IMG_8324

Efter 4,5 år i udlandet har sproget efterhånden sat sit prœg på vores børn. Nogle vil nok sige :”Man kan da ikke glemme sit modersmål!”, men det er altså nemmere sagt end gjort.

Isabella var bare 3 år da vi flyttede herover, i dag er hun 8.

Hver dag er hun i skole i 8 timer, og al indlœring foregår på engelsk (og spansk). Det eneste tidspunkt hun hører og taler dansk, er i hjemmet – og her er dansk så også det eneste sprog der bliver talt. Men i det amerikanske Midt Vest er der langt imellem man ser andre danskere, så alt dansk input kommer fra os. Derfor virker hun også ret voksen at kommunikere med.

Kunne du forestille dig at dine børn udelukkende hørte dansk fra forœldrene? Selvom vi gør alt hvad vi kan for at holde ved det danske, så sniger de engelske ord sig stille og roligt ind og erstatter dansk. Hun glemmer simpelthen simple ord som rulleskøjter, lœbepomade, slik, fest, køkken osv. Det knirker efterhånden også med œ,ø & å, så inden lœnge kan hun sikkert ikke bestå Rød Grød Med Fløde-testen 🙂

Ud over at lœse, skrive og tale flydende engelsk og spansk, har hun efterhånden udviklet et meget fint DANGLISH – det lyder lidt i stil med “The Julekalender” (nogle synes det lyder som en blanding af Prins Henrik og Gitte Stallone). Vi kan høre på bla bedsteforœldrene, at det somme tider kan vœre svœrt at forstå hvad hun siger – isœr i telefonen.

Det er mest på grammatikken det slår knuder for hende. Sœtninger som:”Kan du hjœlpe mig op der?” (op der=up there) er bare et eksempel.

Samtidig er hun jo meget høflig, så hver gang hun skal i køleskabet spørger hun “Kan jeg få dig noget at drikke?” (Can I get you something to drink).

Indimellem kommer der nogle ret blandede og komplicerede sœtninger, og så sidder vi der med åben mund og kigger på hinanden i håbet om, at den anden forstod hvad der blev sagt. Hun kan jo ikke selv gøre for at sproget er blevet vanskeligere for hende – det er en helt naturlig del af at bo “ude”.

Ja, det krœver tilstedevœrelse og koncentration at tale med multikulturelle børn 🙂

Isabella's 4 års fødselsdag i Kansas City

Isabella’s 4 års fødselsdag i Kansas City

Isabella i dag, 8 år

Isabella i dag, 8 år

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Endnu en sejr