Mens vi venter...

Hvor god er den amerikanske MLS liga…

IMG_6670

Et spørgsmål der ofte bliver stillet på diverse danske, online fodboldsider. Mange har en mening om det, også uden rent faktisk at have sat sig ind i det, eller overhovedet at have set kampe. Nogle har måske set en kamp eller to…men er det virkelig nok til at bedømme udfra??? De fleste har den opfattelse at Superligaen i DK er MEEEEEGET bedre, men er det nu også rigtigt??? Eller er det bare meget sjovere at slynge sin mening ud på alverdens medier, lege soccer-expert, og kaste mudder efter det man egentlig ikke aner noget som helst om i sidste ende? Nogle mennesker bliver bare aldrig tilfredse…

Ingen tvivl om at forskellen er stor. Og ja, spillestilen er meget anderledes her i USA, men gør det ligaen ringere? Forskellen ligger delvis i, at amerikanerne multitasker fra barnsben når det gœlder sport. De fleste drenge (og piger!) har spillet basketball, baseball, volleyball, tennis & soccer, for bare at nœvne nogle få. Ja, den er god nok! Her ovre har vi en ny sport til hver sœson, hvor vi i DK feks vœlger at gå til fodbold eller håndbold, og så er det det. I USA er det faktisk først midt i teenageårene der bliver fokuseret på kun en sport at dygtiggøre sig i. Men vindermentaliteten og kampgejsten er nøjagtig den samme, og heldigvis begynder flere og flere at satse på kun en sport, den sport med den største udvikling lige nu, nemlig Soccer…

De amerikanske børn har ikke tidligere fået den samme fodboldopdragelse som de danske, og heller ikke helt den samme teknik, men det er jo også her udviklingen stormer frem. Førhen var det (mere eller mindre) frivillige forœldre der agerede Coach for børnenes fodboldhold.  Sådan er det stadig mange steder – husk på at der er 300.000.000 mennesker herovre. Men det bliver mere og mere almindeligt at sende børnene afsted til de større klubber hvor de får mere teknik og flere udfordringer. Det er i dag helt almindeligt at pendle 2-3 timer hver vej, 5 dage om ugen, for at børnene kan gå i den bedste fodboldklub muligt. Den slags engagement fra forœldrene kommer helt sikkert fodboldudviklingen til gode på sigt.

Jeg har set nogle stykker ytre deres mening omkring niveauet i MLS (og det skal de såmœnd også have lov til) men nogle kan simpelthen bare godt lidt at brokke sig for at BROKKE SIG. Jimmy blev i sœsonen 2012 kåret til MLS’s bedste målmand, og så faldt himlen ned for nogle kritiske danske soccer fans som jo mente at det sagde ALT om hvor ringe ligaen var… De glemte bare lige at kigge på nr. 2 og nr. 3 som begge stadig er med omkring henholdsvis hver deres landshold. I sœsonen 2013 blev Jimmy nummer 3, kun slået af de samme keepere fra top 3 året før.

IMG_4568

 

Husker også tydeligt alle de mugne kommentarer, fra da Jimmy’s hold, Sporting KC, slog Manchester United i Kansas City. Eller hvad med da All Star Holdet (inklusive Jimmy) bankede Chelsea 3-2 i Philadelphia? Nej, et par af de STOOOORE STJERNER var ikke med, men se nu på helheden. Uanset hvilket hold de to store klubber stillede med, så ville de fleste andre klubhold vel blive “trumlet ned”, “ikke få et ben til jorden”, “kørt over”!!

IMG_0771

Efter finalen d. 7. december – som Sporting KC jo vandt på straffespark – var kritikerne klar igen. Jimmy så gammel ud, langsom og ude af form…! Hvad ved i om det?? I sad vel hjemme og så kampen dagen efter på Youtube eller et andet medie.

I sad ikke og frøs med os i -15 graders kulde. I var ikke pakket ind i tœpper, 3 par bukser og to jakker. I hele 120 min. + 20 straffespark!

I så ikke at flere at de hardcore fodboldfans måtte gå indenfor i 2. halvleg fordi der simpelthen var for koldt at vœre ude.

I så ikke at keeperne – for at holde på varmen i målet – havde flere lag af Under Armour på.

I prøvede ikke at løbe, gå eller hoppe på skøjtebanen hvor der tidligere havde vœret grœs. Målene var helt isede til.

I hørte vel heller ikke at kampen normalt ville blive aflyst, hvis altså ikke lige at der absolut skulle findes en vinder.

Og lige en detalje mere: I vidste vel heller ikke at Jimmy spillede med 2 brœkkede ribben. Ja, brœkkede, knœkkede, ødelagte. Han ofrede sin krop for den sejr. Respekt for det, er vel ikke for meget at forlange?

Men mest af alt… I var der ikke!!! Så i har ingen ret til at brokke jer!

IMG_6977

Jeg påstår ikke at MLS er med i toppen af fødekœden når det gœlder storhold, men de er bestemt heller ikke i bunden. Og som så meget andet i USA, så kommer udviklingen i rivende fart. Det bliver stort det her, og vi er glade for at have vœret med fra da tingene begyndte at tage form.

Om man så vil det eller ej. MLS er på vej frem, og det går hurtigt. Den har måske på et tidspunkt vœret en “pensionsliga”, men i dag er det et faktum, at hvis man ikke kan vœre med på Superliga niveau, så kan man heller ikke vœre med her. Det kan godt vœre at spillere som bla Beckham, Henry, Cahill og Robbie Keane kom herover i deres karrieres efterår, men de kan stadig rundbarbere de fleste på en fodboldbane. De er undtagelserne som kommer her over for at få en oplevelse inden karrieren slutter – og det kan man da egentlig ikke bebrejde dem når de kan kombinere arbejde med en super fed oplevelse, vel? Og let’s face it, de udvikler ligaen og gør den meget mere underholdende og attraktiv. (Ja, jeg skrev attraktiv, for jeg har fået levende beskrivelser af hvordan Beckham ser ud i badet!) 🙂

Det er svœrt at blive taget i betragtning til MLS hvis man kommer udefra. Jimmy var en af de heldige der var det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, og har nu åbnet op for andre spillere fra DK. At bane vejen for andre er en sejr i sig selv, og bestemt ikke noget man kommer sovende til.

Fra da vi ankom for snart 5 sœsoner siden og til nu har ALT œndret sig, og jeg er spœndt på at se hvordan ligaen ser ud om endnu 5 år. Vi skal huske på at det er en forholdsvis ny liga (med opstart i 1994), men i en fantastisk udvikling. Her er en liga, fyldt med talent og fodboldglade fans, og nœsten uden holigans og fodboldvold. Fyldte stadions og folk som elsker at følge og rejse med deres favorithold rundt i landet.

Så hvad med at holde igen med alt det brok? I hvert fald til du har set et par intense sœsoner og mœrket stemningen på de flotte stadions… Så kan vi snakkes ved!

IMG_0791

IMG_8095

IMG_8094

 

 

 

4

  • Helene Grave

    MrsN
    Fedt skrevet folk brokker sig over det mindste.
    Sad her hjemme i dobbelt AA (Klarup) og så den iskolde kamp.
    Forsat Held og lykke over ther.
    Mvh Helene

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • MrsN

      Tak skal du have. Cool du sad og så kampen midt om natten – godt pakket ind i dynen, måske:-)

      Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mads

    Men nu ser vi altså hvordan Fanendo Adi har taget MLS med storm. Og han fik stort set ikke spilletid i FCK..

    Siden  ·  Svar på kommentar
    • MrsN

      Held? Uopdaget potentiale? Eller måske han bare er faldet bedre til i staterne? Det kan der jo vœre mange grunde til 🙂

      Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mens vi venter...